Yaka Mahallesi Çay Sokak No: 55 A-B Urla /İZMİR
tr

Küçük Bahçeler için Bahçe Tasarımı

07.12.2018
3.068
Küçük Bahçeler için Bahçe Tasarımı

Bahçeler, bundan yarım asır önce hemen her insanın hayatının bir parçası olarak standart ve alışıldık açık mekânlar olsa da hızla genişleyen kentler ve dikey mimarinin ağırlık kazanmasıyla uzun süredir hayatımızdan çıkmıştı. Bununla birlikte konut ve mimari bilincinin artmasıyla, günümüzde pek çok kişi imkanları dahilinde küçük de olsa bir bahçe sahibi olmayı yaşam kalitesini artırıcı bir unsur olarak görmeye başladı. Gerçekten de ne kadar küçük olursa olsun kendinize ait bir yeşil alan, hafta sonlarında veya serin yaz akşamlarında vakit geçirebileceğiniz bir sığınak, neresinden baksanız harika bir fikir. Öte yandan bu küçük alanları doğru kullanabilmek, az alandan maksimum verimle yararlanabilmek için belli bir tasarım ve planlama gerekiyor.

Aklınıza gelen her şeyi rastgele uyguladığınız bir bahçe, orta vadede sıkıntılı sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden ne istediğinizi iyi düşünmeniz gerekir. Ayrıca tasarım da son derece önemli. Zira bahçeden çıkaracağınız keyfin anahtarı, bahçenizin tasarımıdır. Bu yazımızda küçük bahçelerin nasıl düzenlemesi gerektiğine dair ipuçlarını bir araya getirdik.

 

Doğru planlama

Her şeyden önce doğru bir planlama olmadan güzel bir bahçe yaratamazsınız. Planlamanın en önemli kısmı da hem maddi hem zamansal anlamda bütçenize karar vermektir. Bakımını yapamayacağınız bir bahçe tasarlamanın hiçbir yararı yoktur. Buna karşın bu örnekte görüldüğü gibi az bakım gerektiren seçimlerle de son derece güzel bir bahçe oluşturulabilir.

 

Su dinlendirir

Bahçeniz ne kadar küçük olursa olsun, doğru bir yerleşimle küçük bir süs havuzu ya da bir mini şelale için yer ayırabilirsiniz. Suyun ne kadar dinlendirici olduğunu yaşayarak görebilirsiniz.

 

Küçük bir bostana ne dersiniz?

Kendi gıdanızı veya gıdanızın bir kısmını yetiştirmeye ne dersiniz? Çoğu insan bunun zor bir iş olduğunu ya da sahip olduğu alanın buna yetmeyeceğini düşünür. Oysaki 10 metrekarelik küçük bir bostanda bile sandığınızdan çok daha fazla şey yetiştirebilirsiniz. Böyle bir alana çok sayıda bitki sığacağı gibi küçük olmasından ötürü bakımı da zor olmayacaktır.

 

Yeşili tasarımın bir parçası haline getirin

Bahçenizde taş, ahşap, beton gibi çeşitli malzemeler kullanılarak yapılmış alanlar olacaktır. Önemli olan yeşil örtüsünü bunlarla bir arada ve doğru bir tasarımın parçası olarak kullanabilmektir.

 

Ahşap ve çim uyumu

Ahşap, sanılanın aksine dayanıksız ve kolaylıkla yıpranan bir malzeme değildir. Doğru işlenmiş bir ahşap, bahçeniz için harika bir unsur olabilir. Yeşil çimlerle ahşabın uyumunu da göz ardı etmeyin.

Dikey bahçeler

Bahçenizin küçük olması canınızı sıkmasın. Her şeyin bir çözümü vardır. Madem alanınız az, siz de duvarlarınızı bahçeye dahil edin; yaşayan bir duvardan daha güzel ne olabilir?

 

Renk cümbüşü

Bazen tek bir bitki bile, onlarca farklı çiçeğin kullanıldığı bir peyzajdan daha güzel bir görüntü oluşturabilir. Bu örnekte aynı türden iki bitkinin çimlerle nasıl uyumlu konumlandırıldığını ve tek başlarına nasıl bir renk cümbüşü yarattıklarını görüyoruz.

Toprağım yok diye vazgeçmeyin

Bahçeniz tamamen beton kaplı ve toprağa hasretiniz devam mı ediyor? Dert etmeyin. Ahşap veya başka malzemelerden üretilmiş geniş saksılar, dilediğiniz bitkiyi ekmek için yeterince geniş ve derin bir toprak örtüsü temin edecektir. Üstelik bu tarz saksıların bulunduğu bir bahçenin bakımı da çok kolay olacaktır.

Doğal taşları da unutmayın

Bir bahçenin yalnızca toprak ve çimlerden oluştuğu yanılgısına düşmeyin. Ahşabın yanı sıra doğal taşlar, burada gördüğünüz gibi gri çakıllar da en küçük alanlarda bile harika peyzaj unsurları olabilirler. Üstelik maliyetleri düşüktür ve herhangi bir bakıma da gereksinim duymazlar.

Malçlamanın faydaları

Malçlamak, ekilen bitki ya da dikilen ağacın haricinde kalan açık toprağın üzerini çeşitli malzemelerle örtmek demektir. Tarımda da yaygın olarak kullanılan bu yöntem, hem toprağın nemini daha uzun süre korumasını sağlayıp sulama ihtiyacını azaltır hem de dekoratif bahçelerde sıkıntı yaratabilecek yabani otların türemesini engeller. Minik taşlar veya çakıllar da malçlama için kullanılabilecek şık malzemelerdir.

*Bu yazı, Rafet B.EYRILMAZ tarafından yazılmış olup, https://www.homify.com.tr/yeni_fikirler/34036/kuecuek-bahceler-icin-bahce-tasarimi adresinde yayınlanmıştır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: